Hoe de pandemie de rol van PTZ-camera’s in kerken verandert

Hoewel veel mensen meer vertrouwd zijn met iPhones, camcorders en DSLR-camera’s, is de juiste PTZ-camera soms gemakkelijker te installeren, in te stellen en van week tot week te gebruiken.

Vóór de COVID-19-pandemie hadden PTZ-camera’s (pan, tilt, zoom) niet hun weg gevonden naar veel kerken. Zeker, sommige grotere en technisch meer onderlegde kerken waren erachter gekomen dat deze camera’s veel functies hebben die ze perfect maakten voor een livestream van een kerk. Ze werden echter niet vaak aangetroffen in middelgrote tot kleine gemeenten, zelfs niet in gemeenten die al een soort opstelling hadden voor video-opname of streaming.

De behoefte van een kerk aan Live Stream
Aan het begin van deze gezondheidscrisis probeerden kerken van elke omvang hun gemeente te bereiken omdat ze gedwongen werden weg te blijven van hun normale fysieke eredienst. Er zijn eindeloze mogelijkheden voor het uitrusten van een livestream of video-opnamesysteem, maar sommige gemeenten leerden over de kracht en flexibiliteit van PTZ-camera’s. Hoewel veel mensen meer vertrouwd zijn met iPhones, camcorders en DSLR-camera’s, is de juiste PTZ-camera soms gemakkelijker te installeren, in te stellen en van week tot week te gebruiken.

Gemakkelijk aan de slag met PTZ-camera’s
In een haast om iets online te krijgen voor de kerkgemeenschap, wisten veel predikanten, personeel en vrijwilligers niet eens waar ze moesten beginnen. Kerken staan ​​voor een aantal unieke uitdagingen bij het kiezen van de juiste camera. Allereerst zijn veel kerkruimten groot. Op de lange termijn is het niet praktisch om een ​​camera recht voorin te installeren of ergens anders dat vloeroppervlak in beslag neemt. Zonder de juiste hoeveelheid zoom geeft een camera die achter in de kerk is geplaatst zo’n brede opname dat mensen thuis geen detail kunnen onderscheiden. PTZ-camera’s zijn verkrijgbaar met meerdere zoomniveaus tot 20x. Een MediaPower 20X PTZ-camera kan bijvoorbeeld gemakkelijk hoofd- en schoudersopnamen maken vanaf een afstand van meer dan 20 meter en toch breed genoeg uitzoomen om het hele liturgisch te laten zien.

Vooral wanneer kerken zich haasten om snel iets op gang te krijgen, kan bedrading een echte uitdaging zijn. Wetende dat mensen uiteindelijk terug zullen komen naar de kerk, is het niet veilig om kabels door gangpaden en looppaden te laten lopen. En om video-, stroom- en afstandsbedieningskabels door muren te laten lopen, zijn elektriciens en aannemers nodig. Dat is niet alleen een aanzienlijke kostenpost, maar dergelijke professionals kunnen ook moeilijk te vinden zijn tijdens een pandemie.

Met MediaPower PTZ-camera’s kan alles worden afgehandeld met slechts één ethernetkabel. U kunt een PoE-schakelaar (power over ethernet) gebruiken om de camera van stroom te voorzien, audio en video terug te sturen naar de computer en de pan-, tilt- en zoomfuncties van de camera te bedienen. Ethernet-kabel is goedkoop, laagspanning en gemakkelijker te installeren binnen muren en kruipruimtes dan andere kabeltypen. In sommige gevallen kunnen kerken geld besparen door de noodzaak van een professionele installateur overbodig te maken. MediaPower PTZ-camera’s zijn eenvoudig te installeren en bevatten een installatieplan dat voor iedereen gemakkelijk te volgen is.

Het probleem met minder vrijwilligers
Toen kerken in de nasleep van de COVID-19-pandemie werden gesloten, verloren velen de toegang tot hun meest waardevolle hulpbron: vrijwilligers. Plots moesten pastoors met beperkt personeel een livestream draaien zonder iemand om te helpen. Dit is nog een reden waarom PTZ-camera’s zo’n essentieel onderdeel van live streaming zijn geworden. Voor het gebruik van traditionele camera’s en camcorders is een toegewijde operator bij de camera vereist om het zoomniveau, de pan en de tilt van de camera naar behoefte te regelen. PTZ-camera’s kunnen daarentegen overal worden bediend.

In gevallen waar de prioriteit het gebruik van zo min mogelijk persoonlijk personeel is, kan één operator zowel de videoproductiesoftware als de camera’s uitvoeren. Externe camerabesturing voor MediaPower PTZ-camera’sis beschikbaar in populaire software zoals vMix, Wirecast, Livestream Studio en OBS. Kerken hebben zelfs de mogelijkheid om vrijwilligers toe te staan ​​te helpen met camerabesturing vanuit de veiligheid en het comfort van hun eigen huis. Met de MediaPower PTZ-camera’s Control App kunnen gebruikers op afstand inloggen met software zoals LogMeIn of Zoom en meerdere PTZ-camera’s vanaf elke locatie bedienen.

Kerken die Zoom gebruiken voor het delen van aanbidding of andere kerkactiviteiten hebben zelfs nog meer flexibiliteit. Met Zoom’s verre camerabesturing en MediaPower PTZ-camera’s kan elke deelnemer de besturing overhandigd krijgen. Op deze manier kan iemand anders dan de primaire host de kerkcamera besturen, pannen, kantelen en zoomen, waardoor de predikant, leraar of groepsleider de sessie kan leiden.

Wanneer mensen terugkeren naar de kerk en er weer vrijwilligers beschikbaar zijn, zullen dezelfde functies de kerk helpen de best mogelijke livestream te creëren. Met iOS / Android-app kan een vrijwilliger een of meer camera’s vanaf elke locatie bedienen, inclusief een bank. Of er kan een IP-joystick worden ingesteld om een ​​vrijwillige cameraman toegang te geven tot alle presets en tactiele controle over alle camera’s.

Uitbreidbaarheid
Tijdens de pandemie, en zelfs in normale tijden, denken kerken vaak niet op de lange termijn. Een kerk kan een opstelling voor livestreaming kopen die niet kan worden uitgebreid. Zelfs de eenvoudige upgrade van één camera naar twee kan betekenen dat alles moet worden vervangen. PTZ-camera-instellingen zijn bijna oneindig uitbreidbaar. Vooral voor een kerk die ervoor kiest om hun camera’s via een netwerk te verbinden met behulp van video over IP of de nieuwe NDI (Network Device Interface) van NewTek. Het kan meer camera’s toevoegen zonder dat er extra opnameapparatuur of computerpoorten nodig zijn. Dat betekent dat het toevoegen van een camera net zo kosteneffectief en eenvoudig kan zijn als het kopen van de camera en deze op het netwerk aansluiten.

PTZ-camera’s zijn er om te blijven
Kerken beginnen zich te realiseren dat deze pandemie een blijvende impact zal hebben op de kerk zoals wij die kennen. Sommigen zijn bang dat het nooit meer hetzelfde zal zijn. Anderen zien het potentieel om lessen te trekken uit de ervaring en de kerk effectiever te maken in haar missie op de weg. Kerken die in PTZ-cameratechnologie hebben geïnvesteerd, zullen die investering de moeite waard vinden, zelfs wanneer mensen terugkeren naar de kerk. Zelfs als de vrijwilligers terug kunnen komen, bieden de flexibiliteit van deze camera’s en hun controlesysteem veel meer mogelijkheden om vrijwilligers op de meest effectieve manier in te zetten. Omdat we altijd leden zullen hebben die vanuit huis willen of moeten aanbidden, zal de meeslepende ervaring die mogelijk wordt gemaakt door video van uitzendkwaliteit en krachtige zoomlenzen belangrijk blijven.

Zelfs vandaag de dag zoeken kerken die klaar zijn om te beginnen met livestreaming of die hun mogelijkheden willen verbeteren, naar goedkopere camera’s van consumentenkwaliteit. Zoals veel kerken tijdens de pandemie hebben geleerd, is de investering in kwaliteitsapparatuur elke cent waard, zowel op lange als op korte termijn. Omdat PTZ-camera’s nog steeds relatief goedkoop zijn, zijn ze het bekijken waard. En de extra kosten van de camera kunnen gemakkelijk worden gecompenseerd door het geld dat wordt bespaard op extra apparatuur, installatie en training. Kerken kunnen een betere livestream krijgen, tegen lagere kosten, met minder gedoe nu en veel meer uitbreidbaarheid in de toekomst.

Neem contact met ons op voor informatie en producten voor uw kerk, Tel. 0512-300800 of info@mediapower.nl

<< Terug naar de hoofdpagina

Scroll naar boven